Bona Blog
Recepty, tipy a ešte oveľa viac

Ako na raňajky?
Raňajky by mali tvoriť 20 až 25 % vášho celkového energetického príjmu za celý deň (nasleduje desiata 10 - 15%, obed 30 - 35%, olovrant 10 -15 %, večera 20 %). Mám pre vás pár ranných tipov, vďaka ktorým bude vaše telo fungovať efektívejšie a energickejšie. Raňajkujte...
Kokosové mlieko – áno či nie?
Niekedy to už tak býva, že sa k nám dostane zo zahraničia nejaká potravina a stane sa z nej veľký hit. Často však časom prídeme na to, že to nie je až tak super ako sa to zdalo a ostaneme verní radšej tomu domácemu – osvedčenému. To by ale nemal byť prípad kokosového...
Je celozrnné skutočne zdravšie?
Všeobecne sa hovorí, že čo je celozrnné, je zdravšie. A je to naozaj tak? 🍞 Veru áno. Môžu za to vitamíny, minerály, stopové prvky a vysoký podiel vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie. 🥖 POZOR! Nie každé tmavé pečivo či cestoviny sú aj celozrnné, výrobcovia ho...
Prečo si dať každý týždeň rybu?
Spolu so zeleninou sú ryby pevnou súčasťou zdravej životosprávy a nemali by chýbať ani vo vašom jedálničku. Prečo? Tu je niekoľko dobrých dôvodov: 🍽 pre vysoký obsah omega 3 a 6 mastných kyselín sú obrovskou podporou pre naše srdce 🥢odhaduje sa, že práve ryby sú...
Prečo vyskúšať pohánku?
Pohánka je skvelá potravina a rozhodne ju odporúčam zaradiť do jedálnička. Tu je pár zaujímavostí a tipov k jej príprave. 🥄Odborníci ju právom zaraďujú medzi superpotraviny - obsahuje draslík, fosfor, vápnik, železo, meď, mangán a zinok, ale najmä - je fantastickým...
Grécke tzatziky
Famózny, ľahký a univerzálny grécky dresing. Hodí sa k pečenej rybe, ku grilovačkám alebo len tak na raňajky na celozrnný chlebík, tortillu či hrianku. Zmiešajte týchto pár ingrediencií hotovo: 🥒 postrúhaná uhorka zbavená vody 🥒 grécky jogurt 🥒 posekaný kôpor 🥒...
Kam všade sa dá prepašovať zelenina?
Každý deň by sme mali skonzumovať aspoň pol kila zeleniny. Možno si poviete: A TO MÁM ZJESŤ POL KILA ŠALÁTU? ČO SOM ZAJAC? 🥗🐰 Zelenina sa dá strčiť takmer všade, a to nielen na klasický studený šalátový spôsob. Prinášame vám pár tipov, ako sa dá urobiť si život o...
Je špaldové naozaj lepšie ako pšeničné?
Špalda sa v posledných rokoch skloňuje v médiách pomerne často. Je naozaj taká skvelá, ako sa o nej hovorí? Poďme si to rozmeniť na drobné. 🍞 Špalda je druh pšenice, ktorý je síce o niečo nutrične zaujímavejší oproti pšeničnej klasike a nesie v sebe oveľa menej...
Ratatouille – skvelý ako príloha aj hlavné jedlo
Francúzska špecialitka, taká odroda nášho slovenského leča, ratatouille, má hneď niekoľko výhod: Je to efektné, super jedlo na pochválenie sa pred návštevou 🙂 Je zdravé Môžete ho použiť ako prílohu k pečenej rybe či grilovanému mäsku alebo ho posypte parmezánom a...
Ako doladiť zdravé jedlo, aby bolo fakt luxusné?
Stále dookola vysvetľujem, že zdravo jesť neznamená hladovať a ani to neznamená, že racionálne stravovanie musí byť nudné. Tu je pár inšpirácií, ako váš jedálniček povýšiť na nový level. 🍗 hydinu nemusíme robiť vždy na rovnaký spôsob. Čo tak namiesto soté dať mäsko na...
Nie je ryža ako ryža
V racionálnych obedových menu, ktoré vytváram pre reštaurácie, sa často opakuje ryža "parboiled"? Čo to je vlastne za ryžu? 🍚 Klasická biela ryža spracovaním prichádza o drvivú väčšinu cenných látok. Práve preto je lepšie do jedálnička zaradiť ryžu natural, divokú...
5 osvedčených trikov pri chudnutí
,Ak ste práve v chudnúcom režime, možno vás poteší pár zaujímavých tipov, ktoré vám môžu vo vašom snažení pomôcť. Držím vám palce, aby ste sa dostali k vytúženému cieľu a aby ste sa vo svojom novom tele cítili skvelo 😊. Ak by ste potrebovali na ceste k zdravej...
Antioxidanty – načo sú nám vlastne dobré?
Ak sa rozhodnete jesť zdravo a zabrániť mnohým chorobám, aby ničili vaše telo, určite by ste mali myslieť na antioxidanty. Toto často skloňované slovo v mnohých príručkách o diétach či zdravom životnom štýle však môže byť pre niektorých záhadou. Oxidácia je to, čo...
3 tipy na doplnky z lekárne, ktoré naozaj zaberajú
Na trhu nájdete stovky výživových doplnkov. Veľa z nich sľubujú pevné zdravie, zlepšenie imunity, niektoré tvrdia, že s nimi počas chrípkovej sezóny zaručene neochoriete. Ťažko sa v tom orientovať a ešte ťažšie je si niečo naozaj účinné vybrať. Tu je odo mňa pár...
BONA Výzva! Dokážete dodržať týchto 11 bodov?
Internet je plný výziev, ktoré sľubujú zázračnú zmenu životného štýlu, schudnutie do plaviek či svadobného obleku. Po mesiaci by z vás mala byť chodiaca dokonalosť. Skúsili ste to niekedy? A vydržali ste? Áno? A kedy nastal jojo efekt? V drvivej väčšine prípadov sa...
Večerný bielkovinový chlieb
Mnohým mojim klientom, ktorí sa na večer nevedia zriecť pečiva, odporúčam tento bielkovinový chlebík. Recept je veľmi nenáročný a rýchly a keďže je bez múky, môžu si ho dopriať aj ľudia s bezlepkovou diétou. Bez akýchkoľvek výčitiek si ho môžete dať na večeru aj vtedy...
Základné vybavenie chladničky
Možno aj vy pravidelne bojujete s prázdnou chladničkou a nekonečným premýšľaním nad tým, čo treba dokúpiť. A potom sa hladní vyberiete na nákup a v košíku sa ocitne kopa nerestí. No a keď už sa tie neresti dostanú domov... škoda ich nezjesť, však? Ponúkam vám zoznam...
Cviklové inšpirácie pre vašu kuchyňu
Prvé záznamy o cvikle sú staré okolo 3000 rokov. Je obľúbená po celom svete a využíva sa nielen ako pokrm, ale aj ako liek. Siahnite aj vy po tejto našej lokálnej špecialitke - pri cvikle totiž obzvlášť platí, že v našich záhradách sa ukrýva skutočné zlato pre naše...
Ako vylepšiť pitný režim?
Či už je leto alebo zima, nášmu telu by sme mali dopriať pravidelnú zálievku. Ako to však zo života všetci dobre poznáme, na vodu často zabúdame. Tu je niekoľko jednoduchých tipov, ako do seba bez nátlaku dostať čo najviac tekutín. Vo výsledku vás poteší menej bolestí...
Zeleninové halušky
Dookola mojim klientom pripomínam, že zelenina je základ. Každý deň by sme jej mali zjesť aspoň pol kila. Niekomu sa to môže zdať priam nemožné, no základným kameňom úspechu je vsúvať zeleninu do každého jedla. Skvelým príkladom sú halušky. Nemusí ísť vždy len...
Desať užitočných trikov na posilnenie imunity, aj keď nie je čas
Imunita je pre koronavírus skloňovaná ešte podstatne častejšie ako v minulosti. Obranyschopnosť organizmu treba postupne budovať zdravým životným štýlom, teda najmä pohybom (ideálne na čerstvom vzduchu) a stravou. Stále sa však nájdu takí, čo tvrdia, že na to...
Ako správne používať tuky v kuchyni
Ak si aj pre svoju kuchyňu vyberiete tie správne tuky, nie je jedno, ako ich používate. Niektoré sú totiž vhodné na varenie, iné len na studenú kuchyňu. Rozhodujúcim faktorom je pritom údaj tepelnej odolnosti, takzvaný dymový bod. Na varenie a pečenie treba používať...
Ako je to s tými tukmi? Ktoré jesť a ktoré nie?
Ak sa snažíte schudnúť alebo chcete jednoducho zdravšie žiť, mali by ste vedieť niečo o tukoch a ich vplyve na naše telo. Vôbec totiž neplatí, že tukom sa treba čo najviac vyhýbať. Treba si len vedieť správne vyberať. Rola tukov v našom tele Tie správne tuky sú pre...
10 užitočných tipov pre zdravšie Vianoce
Vianoce majú mnoho prívlastkov – veselé, pokojné, požehnané, bohaté... ale asi ich neradíme k najzdravším obdobiam v roku. Jasné, veď sú aj o hojnosti a treba si dopriať oddych, rodinnú pohodu a plno dobrôt, ktoré ponúka vianočný stôl. Dá sa na to však pozrieť aj z...
Začnem žiť zdravšie. Od zajtra.
Všetci chceme byť zdravší, krajší, efektívnejší, energickejší... Chceme sa vo svojom tele cítiť dobre. Ťažšie je si priznať, že je to väčšinou len a len v našich rukách. Možno ste už počuli starú známu pravdu, že sme to, čo jeme. Skutočne. Nielen za zbytočné kilá, ale...
Darujte na Vianoce cestu k zdraviu
Blížia sa Vianoce, čaká nás kolotoč nákupov, vyzdobovania, varenia a pečenia, aby sme si v jeden večer mohli všetci zaželať šťastné a veselé. A samozrejme si pri štedrej večeri pripijeme na zdravie. Nemusíme však ostať len pri slovách a štrngajúcich pohároch. Zdravie...
Čo na večeru?
Často sa ma pýtate, čo na večeru. Pri racionálnom stravovaní by mala večera tvoriť 20 % celkového denného energetického príjmu. Okrem toho, pri redukcii hmotnosti je potrebné na večeru obmedziť aj príjem sacharidov. A sme znovu pri otázke, čo na večeru? Samozrejme,...