Prvé záznamy o cvikle sú staré okolo 3000 rokov. Je obľúbená po celom svete a využíva sa nielen ako pokrm, ale aj ako liek. Siahnite aj vy po tejto našej lokálnej špecialitke – pri cvikle totiž obzvlášť platí, že v našich záhradách sa ukrýva skutočné zlato pre naše zdravie.
A tu je odo mňa pár cviklových zaujímavostí a tipov:
❤️ Cvikla priaznivo ovplyvňuje náš kardiovaskulárny systém, pomáha znižovať hladinu cholesterolu, podporuje dobrý športový výkon, je skvelá pri detoxikácii organizmu, zlepšuje zrak, uľavuje boľavým nohám, kŕčovým žilám aj bolestivým stavom pri menštruácii, pomáha pri chudokrvnosti či boji s rakovinovými bunkami.
❤️ Varte ju pomaly v pootvorenom hrnci v šupke (aspoň 2 hodiny). Až potom ju ďalej používajte v kuchyni. Je dokázané, že uvarená cvikla je z hľadiska výživy ešte cennejšia ako surová.
❤️ Úžasná je pečená s batatmi a zemiakmi doplnená kozím či feta syrom.
❤️Je perfektná do šalátov, dipov a omáčok – krásne farebne dotvorí každý stôl :). Napríklad, rozmixujte kúsok cvikly, zmiešajte s kyslou smotanou a pár kvapkami citrónu a máte efektný dip ku grilovačke :).
❤️ Experimentujte s ňou pri jedlách typu „rizoto“. Povýšte večere na nový level s cviklovým pohánkotom, bulgurotom, jačmeňotom alebo pšenotom.
❤️ pridajte kúsok do paradajkovej polievky alebo omáčky – zlepšíte jej výživovú hodnotu, bude mať plnšiu farbu a sladšiu chuť.
A čo vy? Nemáte tiež nejaký cviklový tip?
Iveta
Potrebujete pomôcť s jedálničkom?
Odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním osobných údajov
Napíšte nám
info@bonanutricia.sk
Sledujte nás na facebooku
Zavolajte nám
+421 905 615 538
Navštívte nás
Energetikov 1
Banská Štiavnica
969 01
Ako na raňajky?
Raňajky by mali tvoriť 20 až 25 % vášho celkového energetického príjmu za celý deň (nasleduje desiata 10 - 15%, obed 30 - 35%, olovrant 10 -15 %, večera 20 %). Mám pre vás pár ranných tipov, vďaka ktorým bude vaše telo fungovať efektívejšie a energickejšie. Raňajkujte...
Kokosové mlieko – áno či nie?
Niekedy to už tak býva, že sa k nám dostane zo zahraničia nejaká potravina a stane sa z nej veľký hit. Často však časom prídeme na to, že to nie je až tak super ako sa to zdalo a ostaneme verní radšej tomu domácemu – osvedčenému. To by ale nemal byť prípad kokosového...
Je celozrnné skutočne zdravšie?
Všeobecne sa hovorí, že čo je celozrnné, je zdravšie. A je to naozaj tak? 🍞 Veru áno. Môžu za to vitamíny, minerály, stopové prvky a vysoký podiel vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie. 🥖 POZOR! Nie každé tmavé pečivo či cestoviny sú aj celozrnné, výrobcovia ho...
Prečo si dať každý týždeň rybu?
Spolu so zeleninou sú ryby pevnou súčasťou zdravej životosprávy a nemali by chýbať ani vo vašom jedálničku. Prečo? Tu je niekoľko dobrých dôvodov: 🍽 pre vysoký obsah omega 3 a 6 mastných kyselín sú obrovskou podporou pre naše srdce 🥢odhaduje sa, že práve ryby sú...
Prečo vyskúšať pohánku?
Pohánka je skvelá potravina a rozhodne ju odporúčam zaradiť do jedálnička. Tu je pár zaujímavostí a tipov k jej príprave. 🥄Odborníci ju právom zaraďujú medzi superpotraviny - obsahuje draslík, fosfor, vápnik, železo, meď, mangán a zinok, ale najmä - je fantastickým...
Grécke tzatziky
Famózny, ľahký a univerzálny grécky dresing. Hodí sa k pečenej rybe, ku grilovačkám alebo len tak na raňajky na celozrnný chlebík, tortillu či hrianku. Zmiešajte týchto pár ingrediencií hotovo: 🥒 postrúhaná uhorka zbavená vody 🥒 grécky jogurt 🥒 posekaný kôpor 🥒...
Kam všade sa dá prepašovať zelenina?
Každý deň by sme mali skonzumovať aspoň pol kila zeleniny. Možno si poviete: A TO MÁM ZJESŤ POL KILA ŠALÁTU? ČO SOM ZAJAC? 🥗🐰 Zelenina sa dá strčiť takmer všade, a to nielen na klasický studený šalátový spôsob. Prinášame vám pár tipov, ako sa dá urobiť si život o...
Je špaldové naozaj lepšie ako pšeničné?
Špalda sa v posledných rokoch skloňuje v médiách pomerne často. Je naozaj taká skvelá, ako sa o nej hovorí? Poďme si to rozmeniť na drobné. 🍞 Špalda je druh pšenice, ktorý je síce o niečo nutrične zaujímavejší oproti pšeničnej klasike a nesie v sebe oveľa menej...
Ratatouille – skvelý ako príloha aj hlavné jedlo
Francúzska špecialitka, taká odroda nášho slovenského leča, ratatouille, má hneď niekoľko výhod: Je to efektné, super jedlo na pochválenie sa pred návštevou 🙂 Je zdravé Môžete ho použiť ako prílohu k pečenej rybe či grilovanému mäsku alebo ho posypte parmezánom a...