fbpx
3 tipy na doplnky z lekárne, ktoré naozaj zaberajú

Na trhu nájdete stovky výživových doplnkov. Veľa z nich sľubujú pevné zdravie, zlepšenie imunity, niektoré tvrdia, že s nimi počas chrípkovej sezóny zaručene neochoriete. Ťažko sa v tom orientovať a ešte ťažšie je si niečo naozaj účinné vybrať. Tu je odo mňa pár tipov, ktoré vám môžu pomôcť pri veľkej záťaži či pri oslabenej imunite.

  1. Vitamín D

Déčko pediatri automaticky predpisujú bábätkám od druhého týždňa života do konca ich prvého roka pre správny rast kostí. Najviac ho získavame zo slnečného žiarenia. Menej sa už však hovorí o tom, že vitamín D by sme mali všetci do jedného užívať denne od októbra do marca, pretože v našej zemepisnej šírke ho jednoducho v tomto období nedokážeme získať zo slnka dostatok. To je aj dôvodom častých jarných chrípkových prázdnin, jarnej únavy a celkovej vyššej chorobnosti v populácii. Nedostatok vitamínu D sa totiž prejavuje znížením imunity. Ešte dôležitejšie je dopĺňať Déčko u našich seniorov, ktorých väčšina trpí jeho akútnym nedostatkom, čo podlomí nielen ich celkové zdravie, ale aj kosti. Ak chcete dať babke naozaj praktický darček, kúpte jej vitamín D. A od októbra do marca ho naordinujte celej rodine.

2. Zinok + vitamín C

Zaujímavý tip – keď na vás niečo lezie, majte doma pripravené cmúľacie pastilky zinku a vitamínu C. Je totiž dokázané, že táto kombinácia a spôsob užívania nielenže zvyšuje imunitu, ale pomáha pri angíne a chrípke a dokonca skracuje dobu ochorenia.

3. Horčík

Horčík alebo magnézium priaznivo vplýva na srdcovo-cievny systém. Jeho nedostatok sa prejaví svalovými kŕčmi, ale aj silnou únavou a vyčerpanosťou. Bohato ho máme zastúpený v potravinách, no ak práve zažívate enormnú záťaž a stres, je na mieste siahnuť po nejakom doplnku. Veľmi efektívne je vstrebávanie cez pokožku, preto odporúčam magnéziovú soľ do kúpeľa, ktorá je nápomocná aj pre ženy pri hormonálnych ťažkostiach. Navyše, relaxačný kúpeľ pomôže celkovému uvoľneniu tela a podporuje odbúravanie stresu.

Iveta

Potrebujete pomôcť s jedálničkom?

Odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním osobných údajov

Napíšte nám

info@bonanutricia.sk

Sledujte nás na facebooku
Zavolajte nám

+421 905 615 538

Navštívte nás

Energetikov 1

Banská Štiavnica

969 01

Ako na raňajky?

Ako na raňajky?

Raňajky by mali tvoriť 20 až 25 % vášho celkového energetického príjmu za celý deň (nasleduje desiata 10 - 15%, obed 30 - 35%, olovrant 10 -15 %, večera 20 %). Mám pre vás pár ranných tipov, vďaka ktorým bude vaše telo fungovať efektívejšie a energickejšie. Raňajkujte...

Kokosové mlieko – áno či nie?

Kokosové mlieko – áno či nie?

Niekedy to už tak býva, že sa k nám dostane zo zahraničia nejaká potravina a stane sa z nej veľký hit. Často však časom prídeme na to, že to nie je až tak super ako sa to zdalo a ostaneme verní radšej tomu domácemu – osvedčenému. To by ale nemal byť prípad kokosového...

Je celozrnné skutočne zdravšie?

Je celozrnné skutočne zdravšie?

Všeobecne sa hovorí, že čo je celozrnné, je zdravšie. A je to naozaj tak? 🍞 Veru áno. Môžu za to vitamíny, minerály, stopové prvky a vysoký podiel vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie. 🥖 POZOR! Nie každé tmavé pečivo či cestoviny sú aj celozrnné, výrobcovia ho...

Prečo si dať každý týždeň rybu?

Prečo si dať každý týždeň rybu?

Spolu so zeleninou sú ryby pevnou súčasťou zdravej životosprávy a nemali by chýbať ani vo vašom jedálničku. Prečo? Tu je niekoľko dobrých dôvodov: 🍽 pre vysoký obsah omega 3 a 6 mastných kyselín sú obrovskou podporou pre naše srdce 🥢odhaduje sa, že práve ryby sú...

Prečo vyskúšať pohánku?

Prečo vyskúšať pohánku?

Pohánka je skvelá potravina a rozhodne ju odporúčam zaradiť do jedálnička. Tu je pár zaujímavostí a tipov k jej príprave. 🥄Odborníci ju právom zaraďujú medzi superpotraviny - obsahuje draslík, fosfor, vápnik, železo, meď, mangán a zinok, ale najmä - je fantastickým...

Grécke tzatziky

Grécke tzatziky

Famózny, ľahký a univerzálny grécky dresing. Hodí sa k pečenej rybe, ku grilovačkám alebo len tak na raňajky na celozrnný chlebík, tortillu či hrianku. Zmiešajte týchto pár ingrediencií hotovo: 🥒 postrúhaná uhorka zbavená vody 🥒 grécky jogurt 🥒 posekaný kôpor 🥒...

Kam všade sa dá prepašovať zelenina?

Kam všade sa dá prepašovať zelenina?

Každý deň by sme mali skonzumovať aspoň pol kila zeleniny. Možno si poviete: A TO MÁM ZJESŤ POL KILA ŠALÁTU? ČO SOM ZAJAC? 🥗🐰 Zelenina sa dá strčiť takmer všade, a to nielen na klasický studený šalátový spôsob. Prinášame vám pár tipov, ako sa dá urobiť si život o...

Je špaldové naozaj lepšie ako pšeničné?

Je špaldové naozaj lepšie ako pšeničné?

Špalda sa v posledných rokoch skloňuje v médiách pomerne často. Je naozaj taká skvelá, ako sa o nej hovorí? Poďme si to rozmeniť na drobné. 🍞 Špalda je druh pšenice, ktorý je síce o niečo nutrične zaujímavejší oproti pšeničnej klasike a nesie v sebe oveľa menej...

Ratatouille – skvelý ako príloha aj hlavné jedlo

Ratatouille – skvelý ako príloha aj hlavné jedlo

Francúzska špecialitka, taká odroda nášho slovenského leča, ratatouille, má hneď niekoľko výhod: Je to efektné, super jedlo na pochválenie sa pred návštevou 🙂 Je zdravé Môžete ho použiť ako prílohu k pečenej rybe či grilovanému mäsku alebo ho posypte parmezánom a...