Francúzska špecialitka, taká odroda nášho slovenského leča, ratatouille, má hneď niekoľko výhod:
- Je to efektné, super jedlo na pochválenie sa pred návštevou 🙂
- Je zdravé
- Môžete ho použiť ako prílohu k pečenej rybe či grilovanému mäsku alebo ho posypte parmezánom a spolu s grilovanou hriankou si ho vychutnajte ako ľahkú večeru.
Mám tu pre vás veľmi jednoduchú verziu:
POTREBUJEME:
baklažán, 3 paradajky, cuketa, mäsitá paprika, cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, paradajkový pretlak, plechovka lúpaných krájaných paradajok, olivový olej, soľ, korenie, bylinky (petržlenová vňať, bazalka, tymián).
Baklažán, paradajky a cuketu si nakrájame na zhruba rovnaké krúžky. Baklažán posolíme a necháme „vypotiť“.
Nadrobno nasekanú cibuľku osmahneme na olivovom oleji, pridáme pretlačený cesnak a na maličké kocky nakrájanú papriku. Zalejeme paradajkovým pretlakom, plechovkou paradajok a povaríme asi 10 min. Odstavíme z ohňa a pridáme trochu najemno nasekanej bazalky.
Zmes prelejeme do zapekacej misy a začneme do nej na striedačku ukladať pripravenú nakrájanú zeleninu.
Bylinky nasekáme, zmiešame s olivovým olejom, pridáme soľ a korenie a zmesou polejeme zeleninu. Prikryjeme a pečieme na 190 °C 40 minút. Potom odkryjeme a zapečieme ešte na 10-15 minút.
Dobrú chuť!
Iveta
Potrebujete pomôcť s jedálničkom?
Odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním osobných údajov
Napíšte nám
info@bonanutricia.sk
Sledujte nás na facebooku
Zavolajte nám
+421 905 615 538
Navštívte nás
Energetikov 1
Banská Štiavnica
969 01
Ako na raňajky?
Raňajky by mali tvoriť 20 až 25 % vášho celkového energetického príjmu za celý deň (nasleduje desiata 10 - 15%, obed 30 - 35%, olovrant 10 -15 %, večera 20 %). Mám pre vás pár ranných tipov, vďaka ktorým bude vaše telo fungovať efektívejšie a energickejšie. Raňajkujte...
Kokosové mlieko – áno či nie?
Niekedy to už tak býva, že sa k nám dostane zo zahraničia nejaká potravina a stane sa z nej veľký hit. Často však časom prídeme na to, že to nie je až tak super ako sa to zdalo a ostaneme verní radšej tomu domácemu – osvedčenému. To by ale nemal byť prípad kokosového...
Je celozrnné skutočne zdravšie?
Všeobecne sa hovorí, že čo je celozrnné, je zdravšie. A je to naozaj tak? 🍞 Veru áno. Môžu za to vitamíny, minerály, stopové prvky a vysoký podiel vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie. 🥖 POZOR! Nie každé tmavé pečivo či cestoviny sú aj celozrnné, výrobcovia ho...
Prečo si dať každý týždeň rybu?
Spolu so zeleninou sú ryby pevnou súčasťou zdravej životosprávy a nemali by chýbať ani vo vašom jedálničku. Prečo? Tu je niekoľko dobrých dôvodov: 🍽 pre vysoký obsah omega 3 a 6 mastných kyselín sú obrovskou podporou pre naše srdce 🥢odhaduje sa, že práve ryby sú...
Prečo vyskúšať pohánku?
Pohánka je skvelá potravina a rozhodne ju odporúčam zaradiť do jedálnička. Tu je pár zaujímavostí a tipov k jej príprave. 🥄Odborníci ju právom zaraďujú medzi superpotraviny - obsahuje draslík, fosfor, vápnik, železo, meď, mangán a zinok, ale najmä - je fantastickým...
Grécke tzatziky
Famózny, ľahký a univerzálny grécky dresing. Hodí sa k pečenej rybe, ku grilovačkám alebo len tak na raňajky na celozrnný chlebík, tortillu či hrianku. Zmiešajte týchto pár ingrediencií hotovo: 🥒 postrúhaná uhorka zbavená vody 🥒 grécky jogurt 🥒 posekaný kôpor 🥒...
Kam všade sa dá prepašovať zelenina?
Každý deň by sme mali skonzumovať aspoň pol kila zeleniny. Možno si poviete: A TO MÁM ZJESŤ POL KILA ŠALÁTU? ČO SOM ZAJAC? 🥗🐰 Zelenina sa dá strčiť takmer všade, a to nielen na klasický studený šalátový spôsob. Prinášame vám pár tipov, ako sa dá urobiť si život o...
Je špaldové naozaj lepšie ako pšeničné?
Špalda sa v posledných rokoch skloňuje v médiách pomerne často. Je naozaj taká skvelá, ako sa o nej hovorí? Poďme si to rozmeniť na drobné. 🍞 Špalda je druh pšenice, ktorý je síce o niečo nutrične zaujímavejší oproti pšeničnej klasike a nesie v sebe oveľa menej...
Ako doladiť zdravé jedlo, aby bolo fakt luxusné?
Stále dookola vysvetľujem, že zdravo jesť neznamená hladovať a ani to neznamená, že racionálne stravovanie musí byť nudné. Tu je pár inšpirácií, ako váš jedálniček povýšiť na nový level. 🍗 hydinu nemusíme robiť vždy na rovnaký spôsob. Čo tak namiesto soté dať mäsko na...