Špalda sa v posledných rokoch skloňuje v médiách pomerne často. Je naozaj taká skvelá, ako sa o nej hovorí? Poďme si to rozmeniť na drobné.
🍞 Špalda je druh pšenice, ktorý je síce o niečo nutrične zaujímavejší oproti pšeničnej klasike a nesie v sebe oveľa menej zásahov človeka, no z výživového hľadiska sa celkom o superstar nejedná.
🥖 V žiadnom prípade nejde o bezlepkovú potravinu, ako si niektorí mylne myslia. Obsahuje dokonca viac lepku ako pšenica.
🍞 Má však veľmi príjemnú, orieškovú chuť.
🥖 Dôvodom, pre ktorý by sme si ju mali dopriať a nemala by chýbať v našej kuchyni, je nižší glykemický index, ale aj pestrosť obilnín v našom jedálničku. Keďže v reštauráciách a obchodoch je absolútna prevaha pšenice, špalda je vhodnou alternatívou na domáce pečenie a varenie.
🍞 Nemali by sme však zabúdať ani na ďalšie obilniny – predovšetkým raž, ale aj jačmeň či ovos.
🥖 z nutričného hľadiska nás omnoho viac než či ide o špaldu alebo pšenicu malo zaujímať, či ide o potravinu CELOZRNNÚ.
🍞 celozrnná múka je totiž spracovaná nielen zo zrna, ale aj zo šupky, ktorá obsahuje celý rad prospešných látok.
🥖celozrnné múky obsahujú polysacharidy, ktoré cukor do nášho tela uvoľňujú postupne, čo pre nás znamená pozvoľné uvoľňovanie energie, dlhšie zasýtenie a menej ukladania do tukových zásob.
🍞 pozor však na celozrnné potraviny u maličkých detí – šupky totiž môžu ich malé črievko poškodiť. Do ich stravy ich treba pridávať opatrne, postupne, radšej v kombinácii s necelozrnnou obilninou.
Ak chcete mať lepší prehľad o racionálnom stravovaní, dať si zostaviť jedálniček na mieru alebo sa lepšie pozrieť na svoje telo cez meranie na špeciálnej medicínskej váhe, píšte/volajte.
Iveta
Potrebujete pomôcť s jedálničkom?
Odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním osobných údajov
Napíšte nám
info@bonanutricia.sk
Sledujte nás na facebooku
Zavolajte nám
+421 905 615 538
Navštívte nás
Energetikov 1
Banská Štiavnica
969 01
Ako na raňajky?
Raňajky by mali tvoriť 20 až 25 % vášho celkového energetického príjmu za celý deň (nasleduje desiata 10 - 15%, obed 30 - 35%, olovrant 10 -15 %, večera 20 %). Mám pre vás pár ranných tipov, vďaka ktorým bude vaše telo fungovať efektívejšie a energickejšie. Raňajkujte...
Kokosové mlieko – áno či nie?
Niekedy to už tak býva, že sa k nám dostane zo zahraničia nejaká potravina a stane sa z nej veľký hit. Často však časom prídeme na to, že to nie je až tak super ako sa to zdalo a ostaneme verní radšej tomu domácemu – osvedčenému. To by ale nemal byť prípad kokosového...
Je celozrnné skutočne zdravšie?
Všeobecne sa hovorí, že čo je celozrnné, je zdravšie. A je to naozaj tak? 🍞 Veru áno. Môžu za to vitamíny, minerály, stopové prvky a vysoký podiel vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie. 🥖 POZOR! Nie každé tmavé pečivo či cestoviny sú aj celozrnné, výrobcovia ho...
Prečo si dať každý týždeň rybu?
Spolu so zeleninou sú ryby pevnou súčasťou zdravej životosprávy a nemali by chýbať ani vo vašom jedálničku. Prečo? Tu je niekoľko dobrých dôvodov: 🍽 pre vysoký obsah omega 3 a 6 mastných kyselín sú obrovskou podporou pre naše srdce 🥢odhaduje sa, že práve ryby sú...
Prečo vyskúšať pohánku?
Pohánka je skvelá potravina a rozhodne ju odporúčam zaradiť do jedálnička. Tu je pár zaujímavostí a tipov k jej príprave. 🥄Odborníci ju právom zaraďujú medzi superpotraviny - obsahuje draslík, fosfor, vápnik, železo, meď, mangán a zinok, ale najmä - je fantastickým...
Grécke tzatziky
Famózny, ľahký a univerzálny grécky dresing. Hodí sa k pečenej rybe, ku grilovačkám alebo len tak na raňajky na celozrnný chlebík, tortillu či hrianku. Zmiešajte týchto pár ingrediencií hotovo: 🥒 postrúhaná uhorka zbavená vody 🥒 grécky jogurt 🥒 posekaný kôpor 🥒...
Kam všade sa dá prepašovať zelenina?
Každý deň by sme mali skonzumovať aspoň pol kila zeleniny. Možno si poviete: A TO MÁM ZJESŤ POL KILA ŠALÁTU? ČO SOM ZAJAC? 🥗🐰 Zelenina sa dá strčiť takmer všade, a to nielen na klasický studený šalátový spôsob. Prinášame vám pár tipov, ako sa dá urobiť si život o...
Ratatouille – skvelý ako príloha aj hlavné jedlo
Francúzska špecialitka, taká odroda nášho slovenského leča, ratatouille, má hneď niekoľko výhod: Je to efektné, super jedlo na pochválenie sa pred návštevou 🙂 Je zdravé Môžete ho použiť ako prílohu k pečenej rybe či grilovanému mäsku alebo ho posypte parmezánom a...
Ako doladiť zdravé jedlo, aby bolo fakt luxusné?
Stále dookola vysvetľujem, že zdravo jesť neznamená hladovať a ani to neznamená, že racionálne stravovanie musí byť nudné. Tu je pár inšpirácií, ako váš jedálniček povýšiť na nový level. 🍗 hydinu nemusíme robiť vždy na rovnaký spôsob. Čo tak namiesto soté dať mäsko na...