
Často sa ma pýtate, čo na večeru. Pri racionálnom stravovaní by mala večera tvoriť 20 % celkového denného energetického príjmu. Okrem toho, pri redukcii hmotnosti je potrebné na večeru obmedziť aj príjem sacharidov. A sme znovu pri otázke, čo na večeru?
Samozrejme, znovu zdôrazním, že je super, keď budeme pri príprave jedla vychádzať zo sezónnej zeleniny. V období jesene a zimy je to tekvica, cvikla, zemiaky, kapusta, zeler, petržlen, mrkva, cibuľa, cesnak. Túto zeleninu môžeme pripravovať formou šalátov, zapekať, grilovať, kombinovať so strukovinou (šošovica, fazuľa, cícer…..), vajíčkom alebo mäsom, dochutiť syrom, jogurtom alebo dresingom. Smelo si k tomu môžete dopriať bielkovinový chlebík.
Tip na chutnú a rýchlu večeru
Večera z vajíčok a tekvice
2 porcie
½ menšej tekvice hokaido, 2lyžice olejového oleja, 4 vajíčka, 30 g parmezánu, soľ, mleté čierne korenie, ½ cibule, biely jogurt a jarná cibuľka na dozdobenie
Postup
Tekvicu ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na tenké plátky. Do panvice dáme olivový olej a pridáme nakrájanú tekvicu. Opekáme a dusíme, kým úplne nezmäkne. Vajíčka nastrúhame do misy, kde ich spolu s nastrúhaným parmezánom, soľou a korením premiešame. K tekvici pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a pražíme asi 3 minúty. Prilejeme vajíčka a pečieme bez miešania na strednej teplote. Keď je omeleta z jednej strany upečená, obrátime ju. Pečieme ďalších cca 5 minút z druhej strany. Podávame s lyžicou bieleho jogurtu posypané jarnou cibuľkou.

Potrebujete pomôcť s jedálničkom?
Odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním osobných údajov
Napíšte nám
info@bonanutricia.sk
Sledujte nás na facebooku
Zavolajte nám
+421 905 615 538
Navštívte nás
Energetikov 1
Banská Štiavnica
969 01
Ako na raňajky?
Raňajky by mali tvoriť 20 až 25 % vášho celkového energetického príjmu za celý deň (nasleduje desiata 10 - 15%, obed 30 - 35%, olovrant 10 -15 %, večera 20 %). Mám pre vás pár ranných tipov, vďaka ktorým bude vaše telo fungovať efektívejšie a energickejšie. Raňajkujte...
Kokosové mlieko – áno či nie?
Niekedy to už tak býva, že sa k nám dostane zo zahraničia nejaká potravina a stane sa z nej veľký hit. Často však časom prídeme na to, že to nie je až tak super ako sa to zdalo a ostaneme verní radšej tomu domácemu – osvedčenému. To by ale nemal byť prípad kokosového...
Je celozrnné skutočne zdravšie?
Všeobecne sa hovorí, že čo je celozrnné, je zdravšie. A je to naozaj tak? 🍞 Veru áno. Môžu za to vitamíny, minerály, stopové prvky a vysoký podiel vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie. 🥖 POZOR! Nie každé tmavé pečivo či cestoviny sú aj celozrnné, výrobcovia ho...
Prečo si dať každý týždeň rybu?
Spolu so zeleninou sú ryby pevnou súčasťou zdravej životosprávy a nemali by chýbať ani vo vašom jedálničku. Prečo? Tu je niekoľko dobrých dôvodov: 🍽 pre vysoký obsah omega 3 a 6 mastných kyselín sú obrovskou podporou pre naše srdce 🥢odhaduje sa, že práve ryby sú...
Prečo vyskúšať pohánku?
Pohánka je skvelá potravina a rozhodne ju odporúčam zaradiť do jedálnička. Tu je pár zaujímavostí a tipov k jej príprave. 🥄Odborníci ju právom zaraďujú medzi superpotraviny - obsahuje draslík, fosfor, vápnik, železo, meď, mangán a zinok, ale najmä - je fantastickým...
Grécke tzatziky
Famózny, ľahký a univerzálny grécky dresing. Hodí sa k pečenej rybe, ku grilovačkám alebo len tak na raňajky na celozrnný chlebík, tortillu či hrianku. Zmiešajte týchto pár ingrediencií hotovo: 🥒 postrúhaná uhorka zbavená vody 🥒 grécky jogurt 🥒 posekaný kôpor 🥒...
Kam všade sa dá prepašovať zelenina?
Každý deň by sme mali skonzumovať aspoň pol kila zeleniny. Možno si poviete: A TO MÁM ZJESŤ POL KILA ŠALÁTU? ČO SOM ZAJAC? 🥗🐰 Zelenina sa dá strčiť takmer všade, a to nielen na klasický studený šalátový spôsob. Prinášame vám pár tipov, ako sa dá urobiť si život o...
Je špaldové naozaj lepšie ako pšeničné?
Špalda sa v posledných rokoch skloňuje v médiách pomerne často. Je naozaj taká skvelá, ako sa o nej hovorí? Poďme si to rozmeniť na drobné. 🍞 Špalda je druh pšenice, ktorý je síce o niečo nutrične zaujímavejší oproti pšeničnej klasike a nesie v sebe oveľa menej...
Ratatouille – skvelý ako príloha aj hlavné jedlo
Francúzska špecialitka, taká odroda nášho slovenského leča, ratatouille, má hneď niekoľko výhod: Je to efektné, super jedlo na pochválenie sa pred návštevou 🙂 Je zdravé Môžete ho použiť ako prílohu k pečenej rybe či grilovanému mäsku alebo ho posypte parmezánom a...