Ak sa snažíte schudnúť alebo chcete jednoducho zdravšie žiť, mali by ste vedieť niečo o tukoch a ich vplyve na naše telo. Vôbec totiž neplatí, že tukom sa treba čo najviac vyhýbať. Treba si len vedieť správne vyberať.
Rola tukov v našom tele
Tie správne tuky sú pre náš život a jeho kvalitu absolútnou nevyhnutnosťou. Vďaka nim
- naše telo dokáže vstrebávať vitamíny
- máme dostatok energie
- sa cítime sýtejší
Mohla by som vás teraz zasypať teóriou o nasýtených, nenasýtených, mono, poly, trans či omega mastných kyselinách, no povedzme si narovinu, čo by ste z toho mali?
Rozdelenie na dobré a zlé tuky je tiež veľmi zradné. Mnohé potraviny, oleje a tuky obsahujú rôzny pomer mastných kyselín. Dôležitejšie než riešiť, či je alebo nie je zdravé maslo alebo slnečnicový olej, je vyberať si pestrú skladbu tukov, striedať ich a vyhýbať sa vyslovene škodlivým produktom a úprave jedál.
Aké zdroje tukov by vo vašom jedálničku nemali chýbať? Sú to napríklad
- Mastné ryby (napríklad losos, makrela alebo pstruh)
- Orechy (napríklad nesolené a nepražené vlašské orechy, mandle, kešu, arašidy, píniové či pekanové orechy)
- Olivový olej
- Za studena lisované orechové oleje
- Orechové maslá (napríklad mandľové)
- Vajíčka
- Kvalitné mäso
- Semená (najmä mleté ľanové, ale aj sezam, slnečnicové či tekvicové)
- Maslo, najmä prepustené (ghee)
- Avokádo
Čo v strave výrazne obmedziť?
- Vyprážané jedlá
- Margarín
- Zákusky
- Priemyselne vyrábané sladkosti
- Sušienky
- Mastné mäso
- Palmový olej
- Fastfood
Voči marketingu produktov, ktoré sľubujú jedlá „bez tuku“ alebo „so zníženým obsahom tuku“, buďme ostražití. Tuku sa netreba vyhýbať, tuk si treba vyberať. Vďaka tomu dobrému totiž klesá riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, viacerých druhov rakoviny, depresií a zmierňuje sa napríklad priebeh reumy.
Ak potrebujete vyskladať presný pomer tukov vo vašom jedálničku tak, aby ste regulovali svoju hmotnosť, objednajte sa na konzultáciu. Rada vás budem sprevádzať na vašej ceste za zdravším „JA“.
Chcete vedieť, ako správne tuky v kuchyni používať? Prečítajte si v tomto blogu.
Iveta
Potrebujete pomôcť s jedálničkom?
Odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním osobných údajov
Napíšte nám
info@bonanutricia.sk
Sledujte nás na facebooku
Zavolajte nám
+421 905 615 538
Navštívte nás
Energetikov 1
Banská Štiavnica
969 01
Ako na raňajky?
Raňajky by mali tvoriť 20 až 25 % vášho celkového energetického príjmu za celý deň (nasleduje desiata 10 - 15%, obed 30 - 35%, olovrant 10 -15 %, večera 20 %). Mám pre vás pár ranných tipov, vďaka ktorým bude vaše telo fungovať efektívejšie a energickejšie. Raňajkujte...
Kokosové mlieko – áno či nie?
Niekedy to už tak býva, že sa k nám dostane zo zahraničia nejaká potravina a stane sa z nej veľký hit. Často však časom prídeme na to, že to nie je až tak super ako sa to zdalo a ostaneme verní radšej tomu domácemu – osvedčenému. To by ale nemal byť prípad kokosového...
Je celozrnné skutočne zdravšie?
Všeobecne sa hovorí, že čo je celozrnné, je zdravšie. A je to naozaj tak? 🍞 Veru áno. Môžu za to vitamíny, minerály, stopové prvky a vysoký podiel vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie. 🥖 POZOR! Nie každé tmavé pečivo či cestoviny sú aj celozrnné, výrobcovia ho...
Prečo si dať každý týždeň rybu?
Spolu so zeleninou sú ryby pevnou súčasťou zdravej životosprávy a nemali by chýbať ani vo vašom jedálničku. Prečo? Tu je niekoľko dobrých dôvodov: 🍽 pre vysoký obsah omega 3 a 6 mastných kyselín sú obrovskou podporou pre naše srdce 🥢odhaduje sa, že práve ryby sú...
Prečo vyskúšať pohánku?
Pohánka je skvelá potravina a rozhodne ju odporúčam zaradiť do jedálnička. Tu je pár zaujímavostí a tipov k jej príprave. 🥄Odborníci ju právom zaraďujú medzi superpotraviny - obsahuje draslík, fosfor, vápnik, železo, meď, mangán a zinok, ale najmä - je fantastickým...
Grécke tzatziky
Famózny, ľahký a univerzálny grécky dresing. Hodí sa k pečenej rybe, ku grilovačkám alebo len tak na raňajky na celozrnný chlebík, tortillu či hrianku. Zmiešajte týchto pár ingrediencií hotovo: 🥒 postrúhaná uhorka zbavená vody 🥒 grécky jogurt 🥒 posekaný kôpor 🥒...
Kam všade sa dá prepašovať zelenina?
Každý deň by sme mali skonzumovať aspoň pol kila zeleniny. Možno si poviete: A TO MÁM ZJESŤ POL KILA ŠALÁTU? ČO SOM ZAJAC? 🥗🐰 Zelenina sa dá strčiť takmer všade, a to nielen na klasický studený šalátový spôsob. Prinášame vám pár tipov, ako sa dá urobiť si život o...
Je špaldové naozaj lepšie ako pšeničné?
Špalda sa v posledných rokoch skloňuje v médiách pomerne často. Je naozaj taká skvelá, ako sa o nej hovorí? Poďme si to rozmeniť na drobné. 🍞 Špalda je druh pšenice, ktorý je síce o niečo nutrične zaujímavejší oproti pšeničnej klasike a nesie v sebe oveľa menej...
Ratatouille – skvelý ako príloha aj hlavné jedlo
Francúzska špecialitka, taká odroda nášho slovenského leča, ratatouille, má hneď niekoľko výhod: Je to efektné, super jedlo na pochválenie sa pred návštevou 🙂 Je zdravé Môžete ho použiť ako prílohu k pečenej rybe či grilovanému mäsku alebo ho posypte parmezánom a...