fbpx
Ako správne používať tuky v kuchyni

Ak si aj pre svoju kuchyňu vyberiete tie správne tuky, nie je jedno, ako ich používate. Niektoré sú totiž vhodné na varenie, iné len na studenú kuchyňu. Rozhodujúcim faktorom je pritom údaj tepelnej odolnosti, takzvaný dymový bod.

Na varenie a pečenie treba používať tuky, ktoré majú vysoký dymový bod, takže sa neprepaľujú a ani nevznikajú škodlivé, karcinogénne látky. Navyše, pri mnohých olejoch sa teplom stráca vzácny, zdravý obsah.

Studená kuchyňa

Všetky extra panenské a panenské oleje sa hodia len a len do studenej kuchyne. Takže ak ste aj počuli o tom, že olivový olej je v pohode na restovanie, tak nie každý. Na šaláty a dresingy môžete okrem olivového oleja použiť napríklad skvelý repkový alebo konopný, ktoré majú okrem iných predností veľmi vyvážený pomer medzi omega 3 a 6 mastnými kyselinami. Fantastickú chuť šalátu so syrom dodá tekvicový olej, ale nebojte sa vyskúšať aj sezamový (skvelý na ázijské omáčky) alebo olej z vlašských orechov. Pri všetkých platí, že keďže sú tepelne nestále, treba ich držať v chlade a tme – ideálne teda v chladničke.

Teplá kuchyňa

Na restovanie, opekanie, pečenie či skutočne občasné vyprážanie (ak už bez toho neviete vydržať) odporúčam tieto tuky:

Olivový olej rafinovaný – dymový bod do 210°C

Obsahuje veľa omega-9 mastných kyselín, vitamín E, ale aj minerálne látky ako napríklad vápnik a železo. Na naše telo pôsobí preventívne pri ochoreniach srdca, na tráviace problémy, podporuje chuť k jedlu a metabolizmus. Blahodarne pôsobí aj na pokožku, no má tiež antioxidačné a antibakteriálne účinky.

Repkový olej – vysoký dymový bod až 240 °C.

Obsahuje ideálny pomer omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných kyselín. V porovnaní s inými rastlinnými olejmi má repkový podstatne menej škodlivých nasýtených mastných kyselín.

Prepustené maslo (ghee) – vysoký dymový bod až 250°C

Maslo zbavené mliečnej bielkoviny získava oproti svojej pôvodnej podobe odlišné vlastnosti. Zatiaľ čo bežné maslo sa začína prepaľovať už pri teplote mierne nad 100 °C, dymový bod prepusteného masla je 250 °C. Vylúčením bielkoviny sa eliminuje aj pôvodný obsah nasýtených mastných kyselín a  prepustené maslo podľa niektorých štúdií, naopak, pomáha cholesterol znižovať.

Iveta

Potrebujete pomôcť s jedálničkom?

Odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním osobných údajov

Napíšte nám

info@bonanutricia.sk

Sledujte nás na facebooku
Zavolajte nám

+421 905 615 538

Navštívte nás

Energetikov 1

Banská Štiavnica

969 01

Ako na raňajky?

Ako na raňajky?

Raňajky by mali tvoriť 20 až 25 % vášho celkového energetického príjmu za celý deň (nasleduje desiata 10 - 15%, obed 30 - 35%, olovrant 10 -15 %, večera 20 %). Mám pre vás pár ranných tipov, vďaka ktorým bude vaše telo fungovať efektívejšie a energickejšie. Raňajkujte...

Kokosové mlieko – áno či nie?

Kokosové mlieko – áno či nie?

Niekedy to už tak býva, že sa k nám dostane zo zahraničia nejaká potravina a stane sa z nej veľký hit. Často však časom prídeme na to, že to nie je až tak super ako sa to zdalo a ostaneme verní radšej tomu domácemu – osvedčenému. To by ale nemal byť prípad kokosového...

Je celozrnné skutočne zdravšie?

Je celozrnné skutočne zdravšie?

Všeobecne sa hovorí, že čo je celozrnné, je zdravšie. A je to naozaj tak? 🍞 Veru áno. Môžu za to vitamíny, minerály, stopové prvky a vysoký podiel vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie. 🥖 POZOR! Nie každé tmavé pečivo či cestoviny sú aj celozrnné, výrobcovia ho...

Prečo si dať každý týždeň rybu?

Prečo si dať každý týždeň rybu?

Spolu so zeleninou sú ryby pevnou súčasťou zdravej životosprávy a nemali by chýbať ani vo vašom jedálničku. Prečo? Tu je niekoľko dobrých dôvodov: 🍽 pre vysoký obsah omega 3 a 6 mastných kyselín sú obrovskou podporou pre naše srdce 🥢odhaduje sa, že práve ryby sú...

Prečo vyskúšať pohánku?

Prečo vyskúšať pohánku?

Pohánka je skvelá potravina a rozhodne ju odporúčam zaradiť do jedálnička. Tu je pár zaujímavostí a tipov k jej príprave. 🥄Odborníci ju právom zaraďujú medzi superpotraviny - obsahuje draslík, fosfor, vápnik, železo, meď, mangán a zinok, ale najmä - je fantastickým...

Grécke tzatziky

Grécke tzatziky

Famózny, ľahký a univerzálny grécky dresing. Hodí sa k pečenej rybe, ku grilovačkám alebo len tak na raňajky na celozrnný chlebík, tortillu či hrianku. Zmiešajte týchto pár ingrediencií hotovo: 🥒 postrúhaná uhorka zbavená vody 🥒 grécky jogurt 🥒 posekaný kôpor 🥒...

Kam všade sa dá prepašovať zelenina?

Kam všade sa dá prepašovať zelenina?

Každý deň by sme mali skonzumovať aspoň pol kila zeleniny. Možno si poviete: A TO MÁM ZJESŤ POL KILA ŠALÁTU? ČO SOM ZAJAC? 🥗🐰 Zelenina sa dá strčiť takmer všade, a to nielen na klasický studený šalátový spôsob. Prinášame vám pár tipov, ako sa dá urobiť si život o...

Je špaldové naozaj lepšie ako pšeničné?

Je špaldové naozaj lepšie ako pšeničné?

Špalda sa v posledných rokoch skloňuje v médiách pomerne často. Je naozaj taká skvelá, ako sa o nej hovorí? Poďme si to rozmeniť na drobné. 🍞 Špalda je druh pšenice, ktorý je síce o niečo nutrične zaujímavejší oproti pšeničnej klasike a nesie v sebe oveľa menej...

Ratatouille – skvelý ako príloha aj hlavné jedlo

Ratatouille – skvelý ako príloha aj hlavné jedlo

Francúzska špecialitka, taká odroda nášho slovenského leča, ratatouille, má hneď niekoľko výhod: Je to efektné, super jedlo na pochválenie sa pred návštevou 🙂 Je zdravé Môžete ho použiť ako prílohu k pečenej rybe či grilovanému mäsku alebo ho posypte parmezánom a...