fbpx
10 užitočných tipov pre zdravšie Vianoce

19. decembra 2019

Vianoce majú mnoho prívlastkov – veselé, pokojné, požehnané, bohaté… ale asi ich neradíme k najzdravším obdobiam v roku. Jasné, veď sú aj o hojnosti a treba si dopriať oddych, rodinnú pohodu a plno dobrôt, ktoré ponúka vianočný stôl. Dá sa na to však pozrieť aj z druhej strany. Voľné dni si môžete užiť oveľa viac a kvalitnejšie, ak do nich prepašujete trochu zdravého životného štýlu. Prejedanie sa, nevhodné kombinácie a úpravy jedál v spolupráci s nulovým pohybom sa totiž podpisuje nielen na hmotnosti. Ovplyvňuje to totiž aj spôsob, akým nazeráme na svet, našu náladu a energiu. Prečítajte si zopár rád, ako si urobiť sviatky o kúsok zdravšie a vychutnať si ich s nefalšovanou radosťou a vianočnou náladou.

1. Množstvo jedla

Kyslá kapusta, ryba, ovocie, makové opekance, strukoviny a med sú zdravé potraviny. Prečo teda počas sviatkov priberáme? Jednoducho venujeme jedlu priveľa energie a peňazí. Nakupujeme, varíme a pečieme zbytočne veľa druhov a vo veľkých množstvách. Naším najväčším problémom je prejedanie sa. Ak sa tomu chcete vyhnúť, jednoducho nepripravujte toľko jedla. Keď vám počas roka stačí jeden kúsok ryby, tak to teraz nepreháňajte s dvoma. Nepečte ani veľa koláčov, pretože tie sú najväčším útokom na postavu, aj na zdravie. Namiesto pečiva z bielej múky si dajte pečivo z celozrnnej múky. Jedlá zahusťujte zemiakovým škrobom, nie klasickou zápražkou z múky a nekupujte tučné mäso.

2. Kapustnica

Samotná kapusta je veľmi zdravá pre obsah vlákniny, vitamínu C a viacerých ďalších látok, podporuje trávenie a priaznivo ovplyvňuje črevnú bakteriálnu flóru. Ak si ju chcete odľahčiť, pripravte si ju bez klobásy a mastného údeného mäsa, nezahusťujte ju smotanou a zápražkou z tuku a bielej múky, ale napríklad zemiakom. Sušenými hubami obohatíte kapustnicu nielen o nezameniteľnú vôňu a chuť, ale aj o ďalšiu dávku vlákniny.

3. Vyprážaná ryba

Ryby sú v strave žiaduce, na Slovensku si ich doprajeme v nedostatočnom množstve, obsahujú n-3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré prispievajú k ochrane srdcovo-cievneho systému, k znižovaniu krvného tlaku a k znižovaniu hladiny tukových látok v krvi.

Namiesto nezdravého vyprážania na prepálenom oleji si môžete rybu pripraviť rôznymi inými a najmä zdravšími spôsobmi – môžete ju grilovať, piecť, dusiť, variť a na dochutenie pridať bylinky.

Pokiaľ si na štedrovečernom stole neviete predstaviť grilovanú rybu, vyprážaného kapra si odopierať nemusíte. Avšak dávajte pozor, aby ste vyprážané nekonzumovali počas sviatkov často a už vôbec nie každý deň. Na vyprážanie použite tuk, ktorý sa neprepaľuje – repkový olej alebo prepustené maslo (ghee maslo).

4. Majonézový šalát 

Aj v tradičnom zemiakovom šaláte je lepšie nahradiť majonézu jogurtom alebo kyslou smotanou. Tie vopred ochuťte, aby sa viac podobali tatárskej omáčke.

5. Koláče

Klasické vianočné koláče sú tou najväčšou nezdravou bombou po každej stránke. Zákuskov a koláčov sa nemusíte vzdať úplne, stačí, ak pečiete menej (nie do zásoby, ktoré potom dojedáte ešte mesiac), menej druhov a robíte menšie porcie. Skúste experimentovať a staviť na nové recepty. Znížte obsah cukru, mnohé koláče sú rovnako dobré aj s použitím polovičnej dávky. Použite radšej ovocie. Vymeňte ťažké maslové krémy za jemnejšie s použitím tvarohu a ovocia. Vymeňte bielu múku za celozrnnú, biely cukor za med, datlovú pastu alebo ovocie. Zmenšite hrúbku cesta a použite viac ovocnej vrstvy. Lepšie je konzumovať koláče doobeda ako poobede, večer ich vôbec nejedzte.

6. Ovocie a zelenina

Pozor na ovocie, ovocie je síce zdravé a určite ho netreba zo stravy vynechávať. Nesmiete však zabúdať, že ovocie taktiež obsahuje veľké množstvo jednoduchých cukrov a prílišnou konzumáciou ovocných plodov môžete takisto pribrať. Jedzte dostatočné množstvo zeleniny. Zelenina má nízku energetickú hodnotu, zväčšuje objem potravy v žalúdku a vy sa cítite sýto.

7. Orechy a sušené ovocie    

Tieto dve potraviny sú síce skvelým zdrojom zdravých tukov a minerálov, ale len v malých množstvách. Počas vianočných sviatkov sa tieto potraviny hojne objavujú na našich stoloch len tak ako večerné zobkanie. Orechy obsahujú veľké množstvo tuku. Pozor si však treba dávať aj na sušené ovocie (hlavne figy a datle), ktoré obsahuje veľké množstvo jednoduchých cukrov a často aj rôzne iné chemické látky a pridané cukry používané pri ich konzervácii.

8. Sladké nápoje, alkohol

Sladké nápoje, punč a iný alkohol k Vianociam neodmysliteľne patria. Avšak treba ich piť s mierou, pretože obsahujú množstvo jednoduchých cukrov. Práve tieto nápoje by ste mali hneď po sladkostiach obmedziť na minimum.

9. Dôležitá je pravidelnosť a pitný režim

Snažte sa dodržať pravidelnosť – 5 jedál za deň, pretože keď jete v pravidelných intervaloch cca každé 3 hodiny predchádzate tým prejedaniu sa. Taktiež je dôležité, aby ste nevyjedali rôzne maškrty (koláče, oriešky, sušené ovocie, slané pečivo, chipsy) medzi jednotlivými jedlami, lebo tak dodávate telu prebytočnú energiu v podobe prázdnych kalórii, ktoré telo nevie zužitkovať a ukladá ich do tuku. Dodržujte pitný režim (cca 2l vody denne).

10. Pohyb

Veľmi dôležitá je aj pohybová aktivita, ktorá spaľuje nadbytočnú energiu, zlepšuje prekrvenie organizmu a činnosť srdcovo-cievneho systému. Posedávanie pred televízorom je vhodné vymeniť za prechádzky na čerstvom vzduchu alebo rôzne športové aktivity. Takto nielen rýchlejšie a jednoduchšie spálite nadbytočnú energiu, ale tvorbou „hormónov šťastia“ (endorfínov) si zlepšíte náladu a vyhnete sa depresívnym stavom, ktoré taktiež môžu viesť k prejedaniu sa.

Zdravý človek, ktorý sa prevažnú časť roka stravuje striedmo, môže počas Vianoc výnimočne zjesť aj menej racionálne menu a nič hrozné sa nestane.

Potrebujete pomôcť s jedálničkom?

Odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním osobných údajov

Napíšte nám

info@bonanutricia.sk

Sledujte nás na facebooku
Zavolajte nám

+421 905 615 538

Navštívte nás

Energetikov 1

Banská Štiavnica

969 01

Ako na raňajky?

Ako na raňajky?

Raňajky by mali tvoriť 20 až 25 % vášho celkového energetického príjmu za celý deň (nasleduje desiata 10 - 15%, obed 30 - 35%, olovrant 10 -15 %, večera 20 %). Mám pre vás pár ranných tipov, vďaka ktorým bude vaše telo fungovať efektívejšie a energickejšie. Raňajkujte...

Kokosové mlieko – áno či nie?

Kokosové mlieko – áno či nie?

Niekedy to už tak býva, že sa k nám dostane zo zahraničia nejaká potravina a stane sa z nej veľký hit. Často však časom prídeme na to, že to nie je až tak super ako sa to zdalo a ostaneme verní radšej tomu domácemu – osvedčenému. To by ale nemal byť prípad kokosového...

Je celozrnné skutočne zdravšie?

Je celozrnné skutočne zdravšie?

Všeobecne sa hovorí, že čo je celozrnné, je zdravšie. A je to naozaj tak? 🍞 Veru áno. Môžu za to vitamíny, minerály, stopové prvky a vysoký podiel vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie. 🥖 POZOR! Nie každé tmavé pečivo či cestoviny sú aj celozrnné, výrobcovia ho...

Prečo si dať každý týždeň rybu?

Prečo si dať každý týždeň rybu?

Spolu so zeleninou sú ryby pevnou súčasťou zdravej životosprávy a nemali by chýbať ani vo vašom jedálničku. Prečo? Tu je niekoľko dobrých dôvodov: 🍽 pre vysoký obsah omega 3 a 6 mastných kyselín sú obrovskou podporou pre naše srdce 🥢odhaduje sa, že práve ryby sú...

Prečo vyskúšať pohánku?

Prečo vyskúšať pohánku?

Pohánka je skvelá potravina a rozhodne ju odporúčam zaradiť do jedálnička. Tu je pár zaujímavostí a tipov k jej príprave. 🥄Odborníci ju právom zaraďujú medzi superpotraviny - obsahuje draslík, fosfor, vápnik, železo, meď, mangán a zinok, ale najmä - je fantastickým...

Grécke tzatziky

Grécke tzatziky

Famózny, ľahký a univerzálny grécky dresing. Hodí sa k pečenej rybe, ku grilovačkám alebo len tak na raňajky na celozrnný chlebík, tortillu či hrianku. Zmiešajte týchto pár ingrediencií hotovo: 🥒 postrúhaná uhorka zbavená vody 🥒 grécky jogurt 🥒 posekaný kôpor 🥒...

Kam všade sa dá prepašovať zelenina?

Kam všade sa dá prepašovať zelenina?

Každý deň by sme mali skonzumovať aspoň pol kila zeleniny. Možno si poviete: A TO MÁM ZJESŤ POL KILA ŠALÁTU? ČO SOM ZAJAC? 🥗🐰 Zelenina sa dá strčiť takmer všade, a to nielen na klasický studený šalátový spôsob. Prinášame vám pár tipov, ako sa dá urobiť si život o...

Je špaldové naozaj lepšie ako pšeničné?

Je špaldové naozaj lepšie ako pšeničné?

Špalda sa v posledných rokoch skloňuje v médiách pomerne často. Je naozaj taká skvelá, ako sa o nej hovorí? Poďme si to rozmeniť na drobné. 🍞 Špalda je druh pšenice, ktorý je síce o niečo nutrične zaujímavejší oproti pšeničnej klasike a nesie v sebe oveľa menej...

Ratatouille – skvelý ako príloha aj hlavné jedlo

Ratatouille – skvelý ako príloha aj hlavné jedlo

Francúzska špecialitka, taká odroda nášho slovenského leča, ratatouille, má hneď niekoľko výhod: Je to efektné, super jedlo na pochválenie sa pred návštevou 🙂 Je zdravé Môžete ho použiť ako prílohu k pečenej rybe či grilovanému mäsku alebo ho posypte parmezánom a...