fbpx
Kam všade sa dá prepašovať zelenina?

Každý deň by sme mali skonzumovať aspoň pol kila zeleniny. Možno si poviete:

A TO MÁM ZJESŤ POL KILA ŠALÁTU? ČO SOM ZAJAC? 🥗🐰

Zelenina sa dá strčiť takmer všade, a to nielen na klasický studený šalátový spôsob. Prinášame vám pár tipov, ako sa dá urobiť si život o niečo zeleninovejší, aby ste boli o ďalší krok bližšie k vášmu zdravšiemu JA.

🥗 v zemiakovej kaši – pridajte k zemiakom bataty, mrkvu či petržlen, k tomu trochu masla, rozmixovať a výživná príloha je na svete.

🥗v ďalších prílohách – tekvicová ryža, mrkvová pohánka, cviklový bulgur…

🥗 k takejto prílohe môžete pridať napríklad syr a máte samostatnú večeru (rizoto, pohánkoto alebo bulguroto 😃)

🥗 v polievkach aj tam, kde by ste s ďalšou zeleninou nerátali (paradajková, keď si pripravíte základ z rozmixovanej koreňovej zeleniny osmahnutej na póre. Alebo hokaido polievka, ku ktorej pridáte aj batat. Alebo sa k polievke z červenej šošovice skvelo hodí mrkva, alebo do krému zo zeleného hrášku pridajte aj cuketu…)

🥗 do mäsových guličiek (na štýl fašírok)

🥗 do halušiek (špenátové, tekvicové, cuketové, cviklové, karfiolové…)

🥗 do palaciniek na slano (nielen do plniek, ale aj do cesta)

🥗 do pomazánok – nastrúhajte do lučiny alebo iného krémového syra mrkvu, pridajte strúčik cesnaku a hotovo – ideálne natrieť na celozrnný chlieb

🥗 do dipov na grilovačky – cviklový (z uvarenej rozmixovanej cvikly a kyslej smotany), cesnakový, uhorkový…

Dobrú chuť!

Iveta

Potrebujete pomôcť s jedálničkom?

Odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním osobných údajov

Napíšte nám

info@bonanutricia.sk

Sledujte nás na facebooku
Zavolajte nám

+421 905 615 538

Navštívte nás

Energetikov 1

Banská Štiavnica

969 01

Ako na raňajky?

Ako na raňajky?

Raňajky by mali tvoriť 20 až 25 % vášho celkového energetického príjmu za celý deň (nasleduje desiata 10 - 15%, obed 30 - 35%, olovrant 10 -15 %, večera 20 %). Mám pre vás pár ranných tipov, vďaka ktorým bude vaše telo fungovať efektívejšie a energickejšie. Raňajkujte...

Kokosové mlieko – áno či nie?

Kokosové mlieko – áno či nie?

Niekedy to už tak býva, že sa k nám dostane zo zahraničia nejaká potravina a stane sa z nej veľký hit. Často však časom prídeme na to, že to nie je až tak super ako sa to zdalo a ostaneme verní radšej tomu domácemu – osvedčenému. To by ale nemal byť prípad kokosového...

Je celozrnné skutočne zdravšie?

Je celozrnné skutočne zdravšie?

Všeobecne sa hovorí, že čo je celozrnné, je zdravšie. A je to naozaj tak? 🍞 Veru áno. Môžu za to vitamíny, minerály, stopové prvky a vysoký podiel vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie. 🥖 POZOR! Nie každé tmavé pečivo či cestoviny sú aj celozrnné, výrobcovia ho...

Prečo si dať každý týždeň rybu?

Prečo si dať každý týždeň rybu?

Spolu so zeleninou sú ryby pevnou súčasťou zdravej životosprávy a nemali by chýbať ani vo vašom jedálničku. Prečo? Tu je niekoľko dobrých dôvodov: 🍽 pre vysoký obsah omega 3 a 6 mastných kyselín sú obrovskou podporou pre naše srdce 🥢odhaduje sa, že práve ryby sú...

Prečo vyskúšať pohánku?

Prečo vyskúšať pohánku?

Pohánka je skvelá potravina a rozhodne ju odporúčam zaradiť do jedálnička. Tu je pár zaujímavostí a tipov k jej príprave. 🥄Odborníci ju právom zaraďujú medzi superpotraviny - obsahuje draslík, fosfor, vápnik, železo, meď, mangán a zinok, ale najmä - je fantastickým...

Grécke tzatziky

Grécke tzatziky

Famózny, ľahký a univerzálny grécky dresing. Hodí sa k pečenej rybe, ku grilovačkám alebo len tak na raňajky na celozrnný chlebík, tortillu či hrianku. Zmiešajte týchto pár ingrediencií hotovo: 🥒 postrúhaná uhorka zbavená vody 🥒 grécky jogurt 🥒 posekaný kôpor 🥒...

Je špaldové naozaj lepšie ako pšeničné?

Je špaldové naozaj lepšie ako pšeničné?

Špalda sa v posledných rokoch skloňuje v médiách pomerne často. Je naozaj taká skvelá, ako sa o nej hovorí? Poďme si to rozmeniť na drobné. 🍞 Špalda je druh pšenice, ktorý je síce o niečo nutrične zaujímavejší oproti pšeničnej klasike a nesie v sebe oveľa menej...

Ratatouille – skvelý ako príloha aj hlavné jedlo

Ratatouille – skvelý ako príloha aj hlavné jedlo

Francúzska špecialitka, taká odroda nášho slovenského leča, ratatouille, má hneď niekoľko výhod: Je to efektné, super jedlo na pochválenie sa pred návštevou 🙂 Je zdravé Môžete ho použiť ako prílohu k pečenej rybe či grilovanému mäsku alebo ho posypte parmezánom a...

Ako doladiť zdravé jedlo, aby bolo fakt luxusné?

Ako doladiť zdravé jedlo, aby bolo fakt luxusné?

Stále dookola vysvetľujem, že zdravo jesť neznamená hladovať a ani to neznamená, že racionálne stravovanie musí byť nudné. Tu je pár inšpirácií, ako váš jedálniček povýšiť na nový level. 🍗 hydinu nemusíme robiť vždy na rovnaký spôsob. Čo tak namiesto soté dať mäsko na...