fbpx
Desať užitočných trikov na posilnenie imunity, aj keď nie je čas

Imunita je pre koronavírus skloňovaná ešte podstatne častejšie ako v minulosti. Obranyschopnosť organizmu treba postupne budovať zdravým životným štýlom, teda najmä pohybom (ideálne na čerstvom vzduchu) a stravou. Stále sa však nájdu takí, čo tvrdia, že na to jednoducho nemajú čas. No aj v takom prípade sa nájde pár jednoduchých vecí, ktoré vás nijako neoberú o čas, no posilnia imunitu a možno uchránia od nejedného ochorenia.

1. Pite vodu s citrónovou šťavou

Zabijete dve muchy jednou ranou. Dodržíte tak pitný režim a zároveň prijmete dôležitý vitamín C. Urobte si každodenný rituál a pohár vody s citrónovou šťavou si dajte hneď po zobudení ešte skôr, ako si urobíte raňajky.

2. Vyberte si viac pohybu

Máte na výber schody alebo výťah? Ak nejde o závratné výšky a príliš sa neponáhľate, vyberte si schody. Parkujte ďalej od práce a prejdite si kúsok pešo. Ráno po zobudení si doprajte niekoľkominútový strečing. Ak pracujete v kancelárii, vymeňte na časť dňa stoličku za fitloptu.

3. Majte po ruke ovocie alebo zeleninu

Jablko či mandarínka sa zmestí do každej kabelky, môžete si zahryznúť kedykoľvek medzi jedlami. Ak máte chuť na sladké, dajte si banán. Dajte si záväzok, aby ste každý deň zjedli aspoň jeden kus stredného ovocia alebo zeleniny (jablko, hruška, mrkva, banán), tretinu alebo polovicu veľkého (melón, dyňa, šalát, kapusta) či za misku malého (maliny či čučoriedky).

4. Snažte sa raňajkovať

Ak sa vám nedarí naraňajkovať sa v pokoji doma, kúpte si cestou do práce aspoň probiotický jogurt, ovsené vločky, celozrnné pečivo, syr, ovocie či zeleninu. 

5. Vyberajte si to zdravšie z obedného menu

Obedujete v reštauráciách a vyberáte si z niekoľkých možností obedného menu? Ak je na výber ryba, určite si ju objednajte. Ak je možné meniť prílohy, dajte si k mäsu len zeleninovú oblohu. Pokúste sa vyhnúť vyprážanému, skôr voľte pečené, varené alebo grilované jedlo. A ak ste v Banskej Štiavnici, dajte si Bona Nutricia menu v LD Restaurant.

6. Večer sa neprejedajte

Ak sa neskoro večer prejete, spôsobíte tým svojmu tráveniu veľké ťažkosti. Vaše telo si nebude vedieť poriadne odpočinúť. Aby ste znížili chuť na večerné mlsanie, jednoducho si umyte zuby.

7. Pite bylinkové čaje

Či už pri menštruačných bolestiach, bolestiach hlavy, únave, ťažkostiach dýchacích ciest, kašli či rôznych zápaloch – na všetko sa nájde vhodná bylinka. Netreba však čakať, kým k nám tieto problémy prídu. Bylinkové čaje pite preventívne každý deň.

8. Rozprúďte si krv sprchou

Na sprchu si musí nájsť čas asi každý. Aj tento čas však môžete zužitkovať pre dobro tela. Striedajte teplú vodu so studenou, rozprúdi sa vám tak krv v tele.

9. Niečo vás rozčúlilo? Dýchajte zhlboka a počítajte do desať

Stres ničí nielen vašu psychiku, ale aj telo. Ak sa po hádke so šéfom či kolegom nedokážete upokojiť, skúste čaj z medovky lekárskej, ktorá upokojuje nervy a pôsobí antidepresívne.

10. Pozor na chlad

Otužovanie je síce zdraviu prospešné, ale nemýľte si ho s odhalenými krížami a chodidlami počas chladných a mokrých dní alebo sedeniu na studenej lavičke.

Potrebujete pomôcť s jedálničkom?

Odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním osobných údajov

Napíšte nám

info@bonanutricia.sk

Sledujte nás na facebooku
Zavolajte nám

+421 905 615 538

Navštívte nás

Energetikov 1

Banská Štiavnica

969 01

Ako na raňajky?

Ako na raňajky?

Raňajky by mali tvoriť 20 až 25 % vášho celkového energetického príjmu za celý deň (nasleduje desiata 10 - 15%, obed 30 - 35%, olovrant 10 -15 %, večera 20 %). Mám pre vás pár ranných tipov, vďaka ktorým bude vaše telo fungovať efektívejšie a energickejšie. Raňajkujte...

Kokosové mlieko – áno či nie?

Kokosové mlieko – áno či nie?

Niekedy to už tak býva, že sa k nám dostane zo zahraničia nejaká potravina a stane sa z nej veľký hit. Často však časom prídeme na to, že to nie je až tak super ako sa to zdalo a ostaneme verní radšej tomu domácemu – osvedčenému. To by ale nemal byť prípad kokosového...

Je celozrnné skutočne zdravšie?

Je celozrnné skutočne zdravšie?

Všeobecne sa hovorí, že čo je celozrnné, je zdravšie. A je to naozaj tak? 🍞 Veru áno. Môžu za to vitamíny, minerály, stopové prvky a vysoký podiel vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie. 🥖 POZOR! Nie každé tmavé pečivo či cestoviny sú aj celozrnné, výrobcovia ho...

Prečo si dať každý týždeň rybu?

Prečo si dať každý týždeň rybu?

Spolu so zeleninou sú ryby pevnou súčasťou zdravej životosprávy a nemali by chýbať ani vo vašom jedálničku. Prečo? Tu je niekoľko dobrých dôvodov: 🍽 pre vysoký obsah omega 3 a 6 mastných kyselín sú obrovskou podporou pre naše srdce 🥢odhaduje sa, že práve ryby sú...

Prečo vyskúšať pohánku?

Prečo vyskúšať pohánku?

Pohánka je skvelá potravina a rozhodne ju odporúčam zaradiť do jedálnička. Tu je pár zaujímavostí a tipov k jej príprave. 🥄Odborníci ju právom zaraďujú medzi superpotraviny - obsahuje draslík, fosfor, vápnik, železo, meď, mangán a zinok, ale najmä - je fantastickým...

Grécke tzatziky

Grécke tzatziky

Famózny, ľahký a univerzálny grécky dresing. Hodí sa k pečenej rybe, ku grilovačkám alebo len tak na raňajky na celozrnný chlebík, tortillu či hrianku. Zmiešajte týchto pár ingrediencií hotovo: 🥒 postrúhaná uhorka zbavená vody 🥒 grécky jogurt 🥒 posekaný kôpor 🥒...

Kam všade sa dá prepašovať zelenina?

Kam všade sa dá prepašovať zelenina?

Každý deň by sme mali skonzumovať aspoň pol kila zeleniny. Možno si poviete: A TO MÁM ZJESŤ POL KILA ŠALÁTU? ČO SOM ZAJAC? 🥗🐰 Zelenina sa dá strčiť takmer všade, a to nielen na klasický studený šalátový spôsob. Prinášame vám pár tipov, ako sa dá urobiť si život o...

Je špaldové naozaj lepšie ako pšeničné?

Je špaldové naozaj lepšie ako pšeničné?

Špalda sa v posledných rokoch skloňuje v médiách pomerne často. Je naozaj taká skvelá, ako sa o nej hovorí? Poďme si to rozmeniť na drobné. 🍞 Špalda je druh pšenice, ktorý je síce o niečo nutrične zaujímavejší oproti pšeničnej klasike a nesie v sebe oveľa menej...

Ratatouille – skvelý ako príloha aj hlavné jedlo

Ratatouille – skvelý ako príloha aj hlavné jedlo

Francúzska špecialitka, taká odroda nášho slovenského leča, ratatouille, má hneď niekoľko výhod: Je to efektné, super jedlo na pochválenie sa pred návštevou 🙂 Je zdravé Môžete ho použiť ako prílohu k pečenej rybe či grilovanému mäsku alebo ho posypte parmezánom a...