fbpx
BONA Výzva! Dokážete dodržať týchto 10 bodov?

Internet je plný výziev, ktoré sľubujú zázračnú zmenu životného štýlu, schudnutie do plaviek či svadobného obleku. Po mesiaci by z vás mala byť chodiaca dokonalosť. Skúsili ste to niekedy?

A vydržali ste?

Áno?

A kedy nastal jojo efekt?

V drvivej väčšine prípadov sa ľudia vrátia k pôvodnej hmotnosti do niekoľkých týždňov. Dôvod je jednoduchý. Štíhla línia a zdravé telo nie sú otázkou mesačného experimentu, ale celého životného štýlu. Jednoducho povedané, musíte úplne zmeniť svoje životné návyky. Navždy. Ľudia, ktorí to spravili a vydržali, by sa už k svojmu starému ja nevrátili za nič na svete. Popri mnohých zdravotných benefitoch sa im vrátila chuť do života, energia, boli efektívnejší, veselší a výkonnejší. A ako bonus, vyzerali výborne. Okrem štíhlejšej postavy mali zdravšie vlasy, nechty aj pokožku.

Dobre, ale to si už nikdy nedám môj obľúbený koláč? A môžem zabudnúť na pivko s kamarátmi? A čo rezeň so šalátom? Už nikdy žiadny burger?

Toto sú otázky, ktoré len zbytočne vyvolávajú stres. Nikto netvrdí, že keď budete žiť zdravo, raz za čas si nemôžete dopriať klobásku. Veľmi často sa však stáva, že keď niekto prejde na racionálne stravovanie, už mu napríklad sladkosti nechutia. Mnohí začnú viac vnímať a počúvať svoje telo a dávať mu to, čo naozaj potrebuje.

A to mám začať jesť tie zdravé jedlá bez chuti?

To, že racionálne stravovanie nemá žiadnu chuť, je dávno pokorený mýtus. Práve naopak. Má milióny chutí. A tie chute budete vedieť opäť cítiť. Trochu sme na to zabudli pri príšernom presáľaní a presladzovaní všetkého, čo máme na tanieri alebo v pohári. Dokonca môžete spoznávať nové chute, zaujímavé suroviny a koreniny. Skúšali ste už recepty s kokosovým mliekom a koriandrom, ochutnali ste už tempeh, dali ste si už do jogurtu orieškové maslo?

Budem hladovať?

Nie! To je čarokrásne na zdravej životospráve, že hladovanie sa vôbec neodporúča. Práve naopak. Z mojej skúsenosti majú moji klienti často problém zjesť všetko, čo im zaradím do jedálnička.

Začnite krok po kroku!

Spísala som pre vás pár pravidiel, ktoré nie je ťažké dodržať, ale môžu byť pre vás skvelým štartom do zdravého životného štýlu. Začnite postupne, pridávajte ich tak, aby ste to zvládli vydržať. Musia sa vám vryť pod kožu a stať sa súčasťou vášho života.

Ak neradi idete po malých krôčikoch, ale chcete do toho vhupnúť pod odborným dohľadom a s jedálničkom na mieru, rada vás budem na ceste vaším zdravším ja sprevádzať. Ozvite sa mi, dohodneme si stretnutie.

  1. Každé ráno začnite deň vypitím pohára vlažnej vody (s citrónom)
  2. Pite len nesladenú vodu a čaje
  3. Každý deň zjedzte aspoň pol kila zeleniny
  4. Ak obilniny, tak prevažne celozrnné
  5. Každý deň zjedzte aspoň 1 porciu ovocia
  6. Aspoň trikrát do týždňa prejdite minimálne 10-tisíc krokov
  7. Minimálne 2 hodiny pred spaním už nič nejedzte
  8. Každý deň spite aspoň 7 hodín
  9. Eliminujte vyprážané jedlo
  10. Eliminujte priemyselne vyrábané sladkosti a pochutiny

Veľa šťastia!

Iveta

Potrebujete pomôcť s jedálničkom?

Odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním osobných údajov

Napíšte nám

info@bonanutricia.sk

Sledujte nás na facebooku
Zavolajte nám

+421 905 615 538

Navštívte nás

Energetikov 1

Banská Štiavnica

969 01

Ako na raňajky?

Ako na raňajky?

Raňajky by mali tvoriť 20 až 25 % vášho celkového energetického príjmu za celý deň (nasleduje desiata 10 - 15%, obed 30 - 35%, olovrant 10 -15 %, večera 20 %). Mám pre vás pár ranných tipov, vďaka ktorým bude vaše telo fungovať efektívejšie a energickejšie. Raňajkujte...

Kokosové mlieko – áno či nie?

Kokosové mlieko – áno či nie?

Niekedy to už tak býva, že sa k nám dostane zo zahraničia nejaká potravina a stane sa z nej veľký hit. Často však časom prídeme na to, že to nie je až tak super ako sa to zdalo a ostaneme verní radšej tomu domácemu – osvedčenému. To by ale nemal byť prípad kokosového...

Je celozrnné skutočne zdravšie?

Je celozrnné skutočne zdravšie?

Všeobecne sa hovorí, že čo je celozrnné, je zdravšie. A je to naozaj tak? 🍞 Veru áno. Môžu za to vitamíny, minerály, stopové prvky a vysoký podiel vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie. 🥖 POZOR! Nie každé tmavé pečivo či cestoviny sú aj celozrnné, výrobcovia ho...

Prečo si dať každý týždeň rybu?

Prečo si dať každý týždeň rybu?

Spolu so zeleninou sú ryby pevnou súčasťou zdravej životosprávy a nemali by chýbať ani vo vašom jedálničku. Prečo? Tu je niekoľko dobrých dôvodov: 🍽 pre vysoký obsah omega 3 a 6 mastných kyselín sú obrovskou podporou pre naše srdce 🥢odhaduje sa, že práve ryby sú...

Prečo vyskúšať pohánku?

Prečo vyskúšať pohánku?

Pohánka je skvelá potravina a rozhodne ju odporúčam zaradiť do jedálnička. Tu je pár zaujímavostí a tipov k jej príprave. 🥄Odborníci ju právom zaraďujú medzi superpotraviny - obsahuje draslík, fosfor, vápnik, železo, meď, mangán a zinok, ale najmä - je fantastickým...

Grécke tzatziky

Grécke tzatziky

Famózny, ľahký a univerzálny grécky dresing. Hodí sa k pečenej rybe, ku grilovačkám alebo len tak na raňajky na celozrnný chlebík, tortillu či hrianku. Zmiešajte týchto pár ingrediencií hotovo: 🥒 postrúhaná uhorka zbavená vody 🥒 grécky jogurt 🥒 posekaný kôpor 🥒...

Kam všade sa dá prepašovať zelenina?

Kam všade sa dá prepašovať zelenina?

Každý deň by sme mali skonzumovať aspoň pol kila zeleniny. Možno si poviete: A TO MÁM ZJESŤ POL KILA ŠALÁTU? ČO SOM ZAJAC? 🥗🐰 Zelenina sa dá strčiť takmer všade, a to nielen na klasický studený šalátový spôsob. Prinášame vám pár tipov, ako sa dá urobiť si život o...

Je špaldové naozaj lepšie ako pšeničné?

Je špaldové naozaj lepšie ako pšeničné?

Špalda sa v posledných rokoch skloňuje v médiách pomerne často. Je naozaj taká skvelá, ako sa o nej hovorí? Poďme si to rozmeniť na drobné. 🍞 Špalda je druh pšenice, ktorý je síce o niečo nutrične zaujímavejší oproti pšeničnej klasike a nesie v sebe oveľa menej...

Ratatouille – skvelý ako príloha aj hlavné jedlo

Ratatouille – skvelý ako príloha aj hlavné jedlo

Francúzska špecialitka, taká odroda nášho slovenského leča, ratatouille, má hneď niekoľko výhod: Je to efektné, super jedlo na pochválenie sa pred návštevou 🙂 Je zdravé Môžete ho použiť ako prílohu k pečenej rybe či grilovanému mäsku alebo ho posypte parmezánom a...